HASŁO |
aeropress |
WARIANTY | aeropres lub AeroPress |
WYMOWA | aeropres |
DEFINICJA | 1. «innowacyjne kompaktowe urządzenie do ręcznego zaparzania kawy» 2. «kawa przygotowana przy pomocy takiego urządzenia» |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
w zn. 1.: Kawa z aeropressu jest delikatna, klarowna. Ważna jest temperatura: im niższa, tym kawa jest bardziej owocowa i kwaskowa. Mistrz świata w aeropresie parzył kawę wodą o temperaturze 70 stopni Celsjusza! (miasto-info.pl). w zn. 2.: Lokal zaopatruje się w szeroki wachlarz świetnej jakości kaw Koppi z Helsingborgu. Najłatwiej przekonamy się o tym, zamawiając dripa lub aeropress i będziemy mogli sobie wybrać mieszanki kaw z różnych zakątków świata, np. Etiopii (yelp.com). |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
barista, brownie, caffé latte, cold brew, drip, dripper, flat white, homing, kawkować, kawomat, panna cotta, smoothie |
DATA | Rejestracja hasła: 29.05.2015, 10.50, ostatnia aktualizacja hasła: 01.10.2015, 18.05 |
AUTOR | Jerzy Buczek |
REDAKTOR | Paweł Ciach |