HASŁO |
dip |
DEFINICJA | «gęsty sos, zwykle do maczania chrupek, paluszków, warzyw itp.» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. m nieżywotny lub żywotny, lp D. dipu lub dipa, Ms. dipie, lm M. dipy |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Nie wyobrażam sobie chipsow bez dipu (www.doradcasmaku.pl). Dobry dip to esencja każdej przekąski. Dlatego warto pamiętać, że nawet najlepiej i najstaranniej przygotowane „małe co nieco” może stracić smak przy mało atrakcyjnym sosie (gastrowawa.pl). Zestaw do podawania dipów składa się z czterech porcelanowych miseczek oraz tacki ze stali nierdzewnej (bazylia.pl). Placuszki można podawać z dipem czosnkowym (kilka ząbków czosnku, majonez, jogurt naturalny, zioła prowansalskie, sól, pieprz) lub zapiekać w piekarniku z tartym żółtym serem (www.doradcasmaku.pl). Weekend kojarzy mi się przede wszystkim z sushi, które często pojawia się na naszym weekendowym stole, dziś jednak nie miałam na to czasu i zamiast japońszczyzny powstały krakersy i dip, co kojarzy mi się ze spotkaniami ze znajomymi przy winie, piwie, w trakcie których często pojawiają się chipsy czy też warzywa maczane w dipie (www.znajdzprzepisy.pl). |
ETYMOLOGIA | <ang. dip od to dip ‘maczać’> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
caprese, chorizo, czekadełko, dipówka, frittata, homing, hummus, tempura, wasabi, wrap, zupka chińska |
LICENCJA |
Hasło udostępnione na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska |
DATA | Rejestracja hasła: 13.08.2014, 10.19, ostatnia aktualizacja hasła: 04.10.2015, 15.34 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |